Открытое письмо властям Украины от "Медиа Холдинга Вести Украина"

Президенту України Порошенку П. О.

Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б.

Голові Верховної Ради України Парубію А. В.

Голові Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації

Сюмар В. П.

Міністру внутрішніх справ України Авакову А. Б.

Генеральному Прокурору України Луценку Ю. В.

Головному військовому прокурору України Матіосу А. В.

Голові Національної спілки журналістів України

Томіленку С. А.

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини

Лутковській В. В.

Відкритий лист

Незалежні українські ЗМІ – Радіо Вести, газета «Вести», сайти vesti-ukr. com і ubr. ua через дії правоохоронних органів знаходяться під загрозою закриття. У будь-який момент журналісти можуть бути фізично позбавлені можливості виконувати свої професійні обов’язки.

14 липня 2017 року підрозділами Головної військової прокуратури Генеральної Прокуратури України було проведено обшуки в редакціях Медіа Холдингу Вести Україна. Під час обшуків були порушені права людини і громадянина. Журналістів і медіапрацівників 16 годин утримували в одному з офісних приміщень під наглядом озброєних людей, без можливості зв’язку і виконання своїх професійних обов’язків. Блокування редакції призвело до того, що системну роботу цілодобового інформаційно-аналітичного сайту vesti-ukr. com забезпечував один журналіст. Тексти повідомлень Радіо Вести про обшуки контролювалися присутніми силовиками, що є прямим втручанням у професійну діяльність. Було здійснено втручання у приватне життя журналістів шляхом догляду телефонів, вивчення приватного листування, контактів у месенджерах і особистих фотографій, які правоохоронці видаляли на свій розсуд. Обшук призвів до репутаційних витрат медіакомпанії, до затримки бізнес-процесів і комунікації з контрагентами.

Ці дії Військової прокуратури викликали однозначний осуд з боку Комітету захисту журналістів у Нью-Йорку, Європейської федерації журналістів, Національної спілки журналістів України. Рада Європи присвоїла другий рівень загрози обшукам у редакції та віднесла зазначені події до категорії «Переслідування і залякування журналістів».

Крім того, ситуацією зацікавилися Європейський Парламент, Міжнародна федерація журналістів, парламентська група Бундестага, посольства США та країн ЄС в Україні, багато інших офіційних інституцій та світових ЗМІ.

Але незважаючи на значний резонанс, за даними джерел «Вестей», найближчим часом планується нова атака на ресурси Холдингу. За поданням Військової прокуратури готується рішення про арешт та накладення заборони на користування приміщеннями, де знаходяться редакції Радіо Вести, газети «Вести», сайтів vesti-ukr. com і ubr. ua. У результаті робота всіх ресурсів буде зупинена, а команда журналістів, редакторів, професіоналів медіаринку позбавлена робочих місць та фактично виставлена на вулицю.

Ми пов’язуємо надмірну увагу до нас з боку правоохоронних органів з тим, що тільки за останній час ми випустили десятки резонансних і дуже незручних для влади публікацій і програм про методи роботи силовиків, відеорозслідування про чиновників Нацбанку і головного військового прокурора Анатолія Матіоса, розслідування про бізнес президента України і роботу СБУ. Наш контент – це актуальна аналітика та гострі теми, оприлюднення яких впливає на реальні зміни на краще в Україні. Наприклад, «Вести» не дали закрити інтернат в Краматорську, після нашої публікації депутати не змогли скоротити охоронну зону біля Києво-Печерської лаври, наші матеріали стали причиною відкриття кримінальних справ за фактом розтрати коштів на Євробаченні, а експеримент на столичних парковках сприяв звільненню чиновників київської мерії.

Вважаємо дії та акт переслідування Медіа Холдингу Вести Україна грубим порушенням громадянських прав, свободи слова і спробою заткнути рота незалежним ЗМІ в Україні.

Вимагаємо втрутитися в ситуацію і зупинити безпрецедентний тиск на наші медіаресурси та журналістів редакції.

Колектив Медіа Холдингу Весті Україна: